top of page

תוכניות צוערים

בלתי פורמלי.png

תוכנית הצוערים לחינוך הבלתי פורמאלי הוקמה בשנת 2016 והעמידה 3 מחזורים במסגרת תואר ראשון במכללת אורנים.

בעקבות תהליך עדכון תאוריית השינוי, ומתוך היכרות עם תפקידי ההשמה בשטח, מחזור ד׳ ייפתח בשנת 2022 במתכונת מחודשת:

א. מעבר ממכללה לאוניברסיטה.

ב. מעבר מתואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי לתואר שני במנהיגות ומדיניות בחינוך.

ג. מסלול ההכשרה ימשך כשנה וחצי, ובסיומה יצאו הצוערים לתפקידי כניסה אסטרטגיים באגפי חינוך ברשויות מקומיות במדד סוציואקונומי 1-5.

למסלול נרשמו 580 מועמדים מתוכם נבחרו בתהליך קפדני 21 צוערים וצוערות אשר מתחילים את ההכשרה בימים אלו.

אוכלוסיית הבוגרים של תכנית צוערי שהם היא אוכלוסייה לה ניתן קשב גבוה בשנה האחרונה. התפיסה היא, כי הצלחת התכנית טמונה בשימור הקצינים הבוגרים כקצינים מובילים בארגון לאורך זמן. הפעולות שבוצעו לשם כך:

הצמדת מנטור אישי לכל אחד מבוגרי שהם שהיה מעוניין בכך - מתוך הבנה כי הבוגרים זקוקים לליווי, הוחלט לנצל משאב ארגוני נוסף בדמות קציני ברק. תכנית ברק היא תכנית מצוינות נוספת של המרכז לפיתוח מנהיגות, במסגרתה מאותרים קצינים מצוינים לאחר קורס קצינים. מדובר בקצינים שגדלו והתפתחו בארגון. ההבנה הייתה כי בוגר שהם, שהינו יחסית חדש בארגון, יוכל להיתרם רבות מליווי של קצין מצוין שגדל בארגון. המנטורים מוינו בקפידה ועברו קורס הכשרה בן 5 ימים.  

קבוצות בוגרי התכנית - מטרות תהליך הליווי של הבוגרים הן המשך פיתוח וטיפוח זהות פיקודית המבוססת על מנהיגות ומצוינות להגברת תחושות הגאווה והשייכות ולחיזוק ההשפעה החיובית על הארגון והאמונה בשותפות בעיצובו.

השנה הובן כי האתגרים של קצינים בשנתם ראשונה רבים ומורכבים וכי בשנה זו חשוב לאפשר להם להיפגש כקבוצה אורגנית נפרדת (הקבוצה עמה התגייסו ועברו את המסלול של התכנית עד לקק"צ) כדי לתמוך ולחזק אותם בצורה מיטבית. על כן פועלות כעת שתי קבוצות: קבוצה אחת מיועדת למחזורי הבוגרים הוותיקים יותר (א'-ד') והקבוצה השנייה מיועדת למחזור ה' בלבד - מחזור הבוגרים הכי "טרי" שסיים קורס קצינים ביולי 2021.

שהם.png

אגף צוערים לשירות המדינה הקים השנה את מיזם "רוח גבית" כמענה לצרכים שהתעוררו בשירות המדינה בהתמודדות עם הקורונה והשלכותיה.

בשלב הראשון, שולבו הצוערים הנמצאים בהכשרה לעשייה במשרדי ממשלה מגוונים וסייעו בהתמודדות עם משבר הקורונה בהיבטים שונים. בעקבות ההצלחה ותרומת הצוערים לעשייה משמעותית, הוחלט לעשות SCALE-UP ולפתוח את המיזם לעובדים מובילים בכלל שירות המדינה, שאינם בהכרח בוגרי תכנית עתודה. מעל 200 עובדי מדינה נענו לקריאת האגף וביקשו להצטרף למיזם ולהתגייס לסייע ליחידות ממשלתיות אחרות בהתמודדות עם משבר הקורונה, למשך חצי שנה ובמקביל לעבודתם הקבועה. בפועל יצאו לפועל במסגרת המיזם כ- 50 פרויקטים ביחידות ממשלה שונות בתחום הבריאות, הרווחה, התעסוקה ועוד.

המיזם, שהוגדר כניסוי, לווה כמובן בתהליכי מדידה והערכה (עצמית ואקדמית) ולימד אותנו על הפוטנציאל של מוביליות בין יחידות ממשלתיות לעידוד תחושת ההזדהות ושייכות, לקידום שתופי פעולה חוצי-משרדים, להעברת תרבות ארגונית ממקום למקום, וכן לרעננות ולתחושת סיפוק והגשמה של עובדים מובילים במערכת.

בימים אלה מפתחת נציבות שירות המדינה התמרה של מודל "רוח גבית" לתכנית קבע לימי שגרה, אשר תעודד מעבריות ורעננות של עובדים מובילים ושל ידע ארגוני בין יחידות בהסתכלות ממבט-על על המערכת הממשלתית.

לוגו רוח גבית צוערים לשירות המדינה.jpg

מעבר "מטעימות להעמקה" – ביסוס שישה אשכולות ידע מרכזיים הנלמדים בהכשרה ותואמים את יעדי מנהל הפיתוח במשרד הפנים לעבודה ופיתוח יכולות ברשויות. אשכולות אלו מהווים את עיקר תכני ההכשרה ואליהם מצטרפים כלים מקצועיים ומיומנויות אישיות נוספות.

צוערים לשלטון מקומי תואר ראשון ושני.png
צוערים להנדסת תשתיות תחבורה ומים.png

השנה לראשונה, שולבו 21 צוערים ממחזור א' של התכנית, במסגרת תקופת ההכשרה, במשרות סטודנט בחברות הממשלתיות ובשירות המדינה, לתקופה של השנתיים הקרובות. מטרת שילובם במשרות אלו לאפשר לצוערים לצבור ידע וניסיון שישמשו אותם בתפקידיהם בהשמה בחברות בהמשך. 

שלטון מקומי.jpg

3 שבועות, 37 צוערים, 100 אורחים, מרצים ובוגרים. מחזור ד' תל חי ומחזור י' בן גוריון וצוות ההכשרה של עתידים יצאו ל-3 שבועות של מסע להכרות עם החברה הישראלית לגיבוש תפיסת ממלכתיות ומשרת ציבור.

מסע הכרות עם התרבות והחברה, הכרות עם הסיפורים, דיון בסוגיות של רשויות ייחודיות, והזדמנות משמעותית למסע אישי פנימי להרחבת "מיכל ההכלה" למפגשים בין-תרבותיים, ולבנייה וגיבוש של הקבוצה.

במסע בחנו כיצד מודל "המנהיגות הממלכתית בונה אמון" שפותח במעוז פועל בשטח, קיימנו עיבודים מורכבים על ה"פילים הלבנים" והאתגרים של החברה הישראלית והעמקנו את ההכרות והתפיסות שלנו כקבוצת עמיתים לומדת.

בסיום המסע המטלטל והמרגש אמר אחד הצוערים: "הלוואי וכל ישראלי היה עובר מסע כזה"!

הלו"ז והתכנים מתועדים באתר המסע - https://shiri11.wixsite.com/my-site-3 

WhatsApp Image 2022-01-31 at 12.21.00.jpeg

במהלך שנת 2021 הושקעה עבודה מאומצת בגיבוש תוכנית צוערים חדשה שתיפתח באוקטובר 2022– אילנות נגב גליל.

מטרת התוכנית להכשיר עתודת מנהיגות רפואית מצטיינת, אשר תפעל לשיפור בתחומי הבריאות השונים עבור תושבי הנגב והגליל דרך פעילותה הרפואית, הקהילתית והחברתית.

התוכנית בהובלת משרד הבריאות ובשותפות עם אגף בכיר עתודות לישראל במשרד ראש הממשלה, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, הפקולטה לרפואה בצפת, ושותפים נוספים.

לאתר התוכנית - https://ilanot-program.co.il/

bottom of page