תכניות חדשות שנפתחו
תכניות חדשות שנפתחו
תכניות חדשות שנפתחו
תכניות חדשות שנפתחו
מספר תכניות
לפי אחוז משתתפים
מגזר משרתי הציבור
מגזר משרתי הציבור
תכנית עתודות לישראל
מגזר משרתי הציבור
מגזר משרתי הציבור
מגזר משרתי הציבור
דו"ח עתודות לישראל 2021
אום אל פחם
ד"ר מחמוד מחאג'נה
מנהל אגף חינוך
ג'ומעה אגבאריה
גזבר ומנהל מחלקת הכספים
ווידאד זייד
רפרנטית פיתוח ארגוני וניהול פרויקטים
ד"ר סאמיר מחאמיד
ראש עיריית אום אל פחם
מוחמד אבו ליל
מנהל תחום מעקב ובקרה וקידום פרויקטים
בראאה אגבאריה
מתכננת אסטרטגיה של אגף החינוך
איימן ג'בארין
מנהל אזור התעשייה
בחברה הכלכלית
ראש עיריית אום אל פחם חלם להפוך את יישובו לחממת הייטק, לקדם את מצוקת הדיור, ולשפר את הנראות של העיר. משהבין שסוגיית האלימות בחברה הערבית מהווה גורם משמעותי בדרך להשגת מטרות אלו פנה למיזם Inclusion בבקשה לגבש עבור הרשות תוכנית חירום להפחתת האלימות והפשיעה בעיר. התוכנית שמהותה הפחתת אלימות ופשיעה ע"י רתימת פעולות העירייה להשלמת פעולות המשטרה תוכל גם לשמש כתשתית לפעולה בנושא עבור יישובים ערביים נוספים. ייחודה של התוכנית במתן מענה אינטגרטיבי, רב-תחומי ורב-ממדי, המורכב משמונה זירות פעולה:
הגברת אמון התושבים בממסד, חיזוק המשילות העירונית, מעבר לעבודה מבוססת קהילה, חיזוק מערכת החינוך, חיזוק מערך הרווחה, תכנון והסדרה, שילוב העירייה והתושבים במערכת הכלכלית בישראל, והגדלת תקציבי הרשות.
את התוכנית מימנה קרן מובאדאראת וליוותה עמותת סיכוי-אופוק.
במהלך שנה וחצי חברו יחד למאמץ ממוקד שורה של בעלי תפקידים ביישוב, רבים מהם בוגרי תוכניות עתודה, והעמידו תוכנית אב לצמצום האלימות והפשיעה. התוכנית לוותה על ידי וועד מנהל בו היו חברים מנהלי אגפים, מנהלי מחלקות ויחידות, תושבים, נציגי המשטרה, משרדי ממשלה וארגונים מהמגזר השלישי. התכנית הוצגה במועצת העיר ואושרה על ידי ראש הרשות, המנכ"ל ומועצת העיר בטרם יצאה ליישום.
זוהי נקודת ציון משמעותית עבור אום אל פחם נוכח נתוני האלימות ביישוב שכללו 11 מקרי רצח בשנה. העמדת תוכנית זו בזמן כה קצר, התבססה על תשתית עמוקה של שיתופי פעולה בין בעלי תפקידים ביישוב, שלקחו חלק בגיבושה. גרעין משמעותי ליצירת תרבות ארגונית זו של שפה משותפת ושיתופי פעולה, יצרו בוגרי ובוגרות תוכניות עתודה הנושאים בתפקידים ביישוב, תשתית התורמת גם לפעולות בתחומים אחרים. הכלים המקצועיים והאישיים אשר נלמדו בתוכניות השונות מהוות פלטפורמה לקידום העשייה בעיר, מתגברים את העבודה האינטנסיבית, הפורייה והמשמעותית ביותר עם גורמים רבים ברשות ומחוץ לה, שאינם בוגרי התוכניות.
תכנית חירום להפחתת האלימות והפשיעה באום אל פחם
ראש עיריית אום אל פחם
"כשנכנסתי לתפקיד חלמתי להקים בעיר חממת הייטק. משהבנתי שהדרך לשם מחייבת צמצום של האלימות בחברה, פניתי להקמת תכנית למיגור האלימות. הנעת התכנית התאפשרה לא מעט בזכות הקשר שיש לי עם רועי דרור ממשרד ראש הממשלה, האמון על מיגור האלימות בחברה הערבית, שהשתתף איתי בתכנית העתודה. העובדה שמנהל אגף חינוך בעיר הוא בוגר תכנית אדוות, הגזבר בעירייה הוא בוגר תכנית מקום, מנהלת הפרויקטים בעיר בוגרת תכנית צוערים לשלטון המקומי, ובתוך המחלקות השונות בעירייה משובצים צוערים נוספים, לרבות צוער שמשמש כסגן מנכ"ל החברה הכלכלית של העירייה, ואחראי על איזור התעסוקה, מאפשרת לקדם באופן מהיר ואיכותי יותר יוזמות ופרויקטים בתוך העירייה. המיומנויות המקצועיות אותם רוכשים בתוכניות, מאפשרת לכולם לדבר את אותה שפה ולקדם שיח של שיתופי פעולה".
ד"ר סאמיר מחאמיד
בוגר תוכנית העמיתים - מעוז, מחזור י'
"הנעתה ופיתוחה של תכנית החירום למניעת אלימות בעיריית אום אל פחם צלחה בזכות שיתוף פעולה ומחויבות של ראש העיר, לצד רתימת הכוחות הפועלים ביחד בעירייה. לעובדה שבתוך העירייה קיים ריכוז חזק של בוגרי תוכניות עתודה יש השפעה משמעותית על היכולת להוביל תהליכים ולרתום שותפים, לצד ההשפעה על היכולת שלי כמנהלת פרויקטים בעירייה ליצור ממשקים ושיתופי פעולה בין המנהלים.
בתכנית למיגור האלימות שיתוף הפעולה בין הגורמים השונים הניב אדוות, ורתם גם את חברי המועצה ואת תושבי העיר לשיתוף פעולה ולקידום פיתוחה של התוכנית, ובהמשך ליישומה בפועל.
במהלך ההכשרה שלנו כצוערים דיברו איתנו רבות על זהות הצוערת כמשרתת ציבור ושמו דגש רב על הובלת שינוי. אני מרגישה שעיריית אום אל פחם היא בהחלט מקום שמאפשר לי ליישם בו תהליכים להובלת שינוי.
זו זכות גדולה לעבוד ברשות, ולקחת חלק במהלך משמעותי שכזה".
רפרנטית פיתוח ארגוני וניהול פרויקטים
ווידאד זייד
בוגרת תוכנית צוערים לשלטון המקומי - אוניברסיטת חיפה, מחזור ו'
"אני מאמין שכדי להעביר את הילד שיושב על הברזלים בצד השמאלי של הרחוב לצד הימני בו יש מתחם ספורט הכולל מגרשי כדורגל, כדורסל, מכשירי אתלטיקה ועוד ,עלינו לקדם תרבות של ספורט בעיר באמצעות בנייה. אני חושב שהדרך למיגור תופעת האלימות בעיר עוברת בהגדלה משמעותית של הפעילויות הספורטיביות המוצעות בעיר, ולכן מקדם יחד עם איימן, מנהל אזור התעשייה, בוגר תוכנית צוערים אף הוא, שני פרוייקטים מרכזיים.
פרויקט אחד הוא פרויקט לבניית מתחם ספורט שכולל מגרשי כדורגל, מתקני כושר ומסלול ריצה מסביב. פרויקט שני, בהובלת החכ"ל ובשיתוף פעולה עם איימן, סיום בנייתם של 4 מגרשי מיני פיץ' בשכונות שונות.
לצד בניית מגרשי ספורט שכבר נמצאים בהליך הקמה, אנחנו מקדמים את מחלקת הספורט לזכייה במספר הרב ביותר של קולות קוראים להקמת מתקני ספורט לרבות: מגרשים, אולמות, מסלולי אופניים ועוד, ומקווים שנוכל באמצעותם לצמצם את תופעת האלימות בחברה הערבית."
מנהל תחום מעקב ובקרה וקידום פרויקטים
מוחמד אבו ליל
בוגר תכנית צוערים לשלטון המקומי - אוניברסיטת חיפה, מחזור ו'
"כחבר וועדת ההיגוי לקחתי חלק משמעותי בפיתוח התכנית למיגור האלימות.
הישג משמעותי נוסף שקידמנו ביחד גזבר הרשות ואני, היה הגדלת תקציב החינוך בעיריית אום אל פחם ב-1.5 מיליון ₪, שערכה לא רק בהגדלת היקף התקציב אלא באפשרות באמצעות הגדלה זו להאיץ את המעבר מתקצוב של הקיים, לפעולה ליצירת תוכניות חינוכיות חדשות בעיר, והגדלת הערך החינוכי של אגף החינוך בעירייה.
העובדה שהגזבר, ראש הרשות ואני בוגרי תוכניות עתודה, מאפשרת לנו לעבוד ביחד בצורה טובה יותר, ולקדם ביחד מטרות ויעדים משותפים. ההשתתפות בתוכניות העתודה דייקה את התפיסה שלנו לגבי התפקידים שלנו והיכולת להרחיב את השפעתנו כשותפים לרצון לקדם את החינוך בעיר ולמגר את האלימות.
באגף החינוך עובדת צוערת שמקדמת פרויקטים נוספים בתחום והיא מהווה תוספת משמעותית וחשובה לאגף".
ראש אגף חינוך
ד"ר מחמוד מחאג'נה
בוגר תכנית אדוות - מעוז, מחזור ג'
"ממשקי העבודה שלי עם ראש העיר ומנהל אגף החינוך, שניהם בוגרי תכניות אגף עתודות לישראל ומעוז, הם על בסיס שעתי. והעובדה שכולנו בוגרי תכניות תורמת הרבה לעבודתנו המשותפת, בין היתר על התכנית למיגור אלימות בעיר.
ההכשרה המקבילה שקיבלנו נתנה לנו כלי עבודה, כלי מחשבה, ויכולת להתמודד עם אתגרי העבודה, ומאפשרת לכולנו לדבר באותה השפה. כשהאדם שיושב מולי רכש את אותם הכלים, העבודה מתבצעת בצורה טובה יותר. היכולת שלנו להתמקד במטרות המשותפות והשגת מטרותיה של העירייה בתחומי החינוך, הרווחה, התרבות, הכספים, התכנון וההנדסה התחזקה".
גזבר העירייה ומנהל אגף הכספים
ג'ומעה אגבאריה
בוגר תכנית מקום – מעוז, מחזור י'
איימן ג'בארין
מנהל אזור התעשייה בחברה הכלכלית
בוגר תכנית צוערים לשלטון המקומי - אוניברסיטת חיפה, מחזור ב'
"אני הבוגר הראשון של תוכניות הצוערים שהשתלב בעיר, ומכהן בתפקידי כבר חמש שנים. לשמחתי לאורך השנים העובדה שהשתלבתי כאן בעירייה, סייעה לרתום השתלבות של צוערים נוספים, וכיום אנחנו 5 צוערים בעיר. זה מהווה מנוף משמעותי לעשייה.
התחלתי כעוזר מנכ"ל החברה הכלכלית, וכיום אני מנהל את אזור התעשייה בחברה הכלכלית של העיר. חברה כלכלית היא חברה מקצועית שמוציאה לפועל את הפרויקטים של העירייה, ובמסגרת תפקידי אני עובד הרבה עם ג'ומעה אגבאריה (גזבר העיר). העובדה שהגזבר ואני שנינו בוגרים של תכניות עתודה, מאפשרת לנו לעבוד במשותף בצורה טובה, ואנחנו מצליחים להניע תהליכים בצורה חלקה יותר. כך למשל, ממשק העבודה בינינו מסייע בקידום פתרונות למצוקת הדיור בעיר ובהוצאה לפועל של המדיניות הכלכלית של העירייה, וכן במיצוי המשאבים הקיימים, לרבות מכרזים".
לצד גיבוש תוכנית האסטרטגית למערכת החינוך היישובית, מקודמים באום אל פחם גם פרויקטים בתחום החינוך הדיגיטלי והמקצועי ביניהם הקמת קורסים להכשרות טכנולוגיות. בראא׳ה אגבאריה, בוגרת תכנית צוערים לשלטון המקומי מובילה את המהלך הזה במסגרת תפקידה באגף החינוך.
"היום כשאני בשטח אני מבינה את הערך של הדברים שלמדנו בתוכנית הצוערים.
הכלים שלמדתי בתכנית מאפשרים לי היום לבצע איגום משאבים לטובת מגוון פרויקטים חינוכיים ביניהם פרויקט שאני גאה בו במיוחד ונקרא קידום הייטק. הפרויקט הזה הוא רק חלק משורה של משימות שאני מקדמת, שתורמות בין היתר לתעסוקת בני הנוער והצעירים ביישוב, ובאמצעות כך, תורמות גם לצמצום תופעת האלימות בעיר.
כעובדת האגף, חינוך מקצועי דיגיטלי הוא הלחם והחמאה שלי, ופרויקט שקידמתי בעיר להגברת הביקוש ללימודי מקצועות המדעים המדויקים וחיבור להייטק, מסייע לי בקידום מטרה זו. במסגרת הפרויקט, המיועד לתלמידי תיכון, סטודנטים, ובוגרים בקהילה, נהנים המשתתפים ממגוון תוכניות ביניהן תכנית הסבה להייטק המבוססת על צרכי החברות הגדולות. במסגרת התוכנית, אנחנו מתרגלים בתוכנית את המיומנויות הנדרשות, על פרויקטים משולחן העבודה של אגף החינוך. כך נוצר WIN WIN לכולם: המשתתפים משפרים יכולות ורוכשים כלים, האגף משפר את הכלים שעומדים לרשותו והתושבים נהנים מהתוצרים".
מתכננת אסטרטגיה של אגף החינוך
בראאה אגבאריה
בוגרת תכנית צוערים לשלטון המקומי - אוניברסיטת חיפה, מחזור ד'