top of page

נרתמים למאבק בקורונה

רשת עתודות לישראל מונה כיום למעלה מ-2,000 בוגרים ובוגרות, הפרוסים על פני כל המערכות המשרתות את האזרח, בכלל המגזרים והגופים - משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, ארגוני חברה אזרחית, פילנתרופיה ואפילו מגזר עסקי, בכל רחבי המדינה ובצמתים שונים של השפעה במגוון תפקידים. לכן יש בה יכולת ייחודית לתרום להתמודדות הלאומית עם משבר הקורונה.

הרשתות השונות נרתמו למאמץ ההתמודדות עם המשבר הבריאותי, הכלכלי והחברתי בדרכים שונות, וסייעו לחבריהן ביצירת המענים הנדרשים בשעת החירום שנוצרה במאמץ משותף.

זו הזדמנות להפנות זרקור למספר דוגמאות בולטות של הירתמות ברשת עתודות לישראל למאמץ הלאומי בהתמודדות עם משבר הקורונה:

חדר מצב מעוז.jpg
עתודות בזמן קורונה_גיל לביא (1).png

ד"ר גיל לביא, ענבר, מחזור א'

3a3f087a-f98a-447f-a472-7d3f42bec394.jpg

דניאל סולומון, לאה עלמו ויובל אדמתי, צוערים לשירות המדינה

עתודות בזמן קורונה_ענבל פורת (2).jpg

בארגון מעוז הוקם חדר מצב שתפקידו היה לרכז את כל הצרכים של חברי הרשת בחזית המאבק ולסייע במתן פתרונות. פעמים רבות, מה שנדרש יותר מכל היה יצירת חיבורים או פלטפורמות להיוועצות רב מגזרית עם חברי רשת אחרים שיש להם את הניסיון או המומחיות הנדרשת כדי לסייע. לעיתים, החיבורים וההיוועצויות הולידו שיתופי פעולה משמעותיים. חדר המצב אפשר לזהות צרכים רוחביים של חברי רשת וליצור מענים גנריים וממוקדים לכלל הרשת כגון וובינרים. חדר המצב החל לפעול עם הסגר הראשון והמשיך עד סיום הסגר השני, במסגרתו התקבלו 647 פניות מ301 חברי רשת, התקיימו 278 אינטראקציות בין חברי רשת לשם היוועצות, פתרון בעיות וחשיבה משותפת.

 

במקביל, המשיכו במעוז ללוות חברי רשת בהובלת תהליכי שינוי משמעותיים במסגרת תפקידם. ד"ר גיל לביא, ראש אגף תכנון ואסטרטגיה בשירותי בריאות כללית (ענבר א'), בחר להתמקד בהשפעת "ימי הקורונה" על בריאותם ורווחתם של הקשישים. המענה למגוון צרכיהם מפוצל בין גורמים רבים, אינו מסונכרן באופן מיטבי ובעיקר בימי הריחוק הפיזי של הקורונה הם נותרים מאחור ולעיתים אף נופלים בין הכיסאות. המטרה היא לייצר סינכרון בין קופת החולים, הרשות המקומית והארגונים החברתיים האיזוריים למען הקשישים, על מנת לתת מענה מסונכרן בין כולם, שבמרכזו הקשיש. המענה הוא לצרכים רפואיים, אך גם חברתיים, רווחתיים ולוגיסטיים. לכולם תרומה מכרעת לבריאות הקשיש. 

הוחלט להתחיל פיילוט בשתי ערים – עכו ושדרות. המיזם נקרא בשם "בשביל הזהב". 

במסגרת הפיילוט, אנשי הרשות המקומית וקופת החולים מגדירים את אוכלוסיות היעד ובונים תהליכי עבודה משותפים, בתיאום מול הארגונים והעמותות הפועלים בגזרה המקומית. במסגרת הפיילוט גויס רכז ייעודי לפרויקט שאחראי על הסנכרון בין כל השותפים. מהצד של הקשיש המהלך הזה כמעט שקוף. הוא יכול ליצור קשר עם מי שהיה רגיל עד כה– קופת החולים, שירותי הרווחה או העמותות השונות. הם מתואמים ביניהם ודואגים לסגירת המעגל ומתן מענה מלא לצרכי הקשיש.

חדר מצב מעוז

מיזם "רוח גבית" שיזם אגף צוערים לשירות המדינה, ביקש לרתום את הכוח האדיר של רשת הצוערים לטובת אתגרי משרדי הממשלה. במסגרת המיזם, פורסם קול קורא לכלל משרדי הממשלה ויחידות הסמך לאיסוף צורכי החירום. צוערי מחזור ח' שנמצאים בתקופת ההכשרה הוצבו לשלושה ימים בשבוע למשך כחודשיים ביחידות שמוינו ונבחרו, ובמקביל נרתמו גם חברי רשת שסייעו לצוערים וליחידות הממשלתיות.

כך למשל, לאה עלמו הוצבה במסגרת המיזם במשרד העבודה והרווחה וסייעה ליסמין וולך בכתיבת קול קורא להפעלת מסגרת חירום לילדים בגיל הרך מהמגזר הערבי ונהלי קורונה למסגרות החוץ ביתיות.
גם
רותם קלמר ועידן ארד שובצו במשרד העבודה והרווחה, בכפיפות לד”ר שגית ארבל-אלון, הרופאה הראשית של משרד הרווחה, ובליוויה הובילו הצמד את פרויקט ההתחסנות כנגד מחלת השפעות במסגרות הרווחה - עבור הצוותים שעובדים במסגרות ועבור האזרחים שמקבלים בהם שירותים. בימים אלה, אגף הצוערים מבצע תחקור ולמידה של המיזם כאשר עולה מהיחידות הממשלתיות באופן חד וברור שהמהלך תרם רבות לעשייה המקצועית של היחידות אליהן הגיעו צוערים, ונבחנת הרחבה של המיזם.

צוערים לשירות המדינה

צוערים לשלטון המקומי

במהלך חודש אפריל, בשיאו של הסגר פנו מאגף מחקר ופיתוח במשרד החינוך אל תכנית הצוערים לשלטון מקומי בבקשה לסייע ביצירת קשר ולמידה על הנעשה ברשויות מקומיות ממגזרים שונים. הצוערת ענבל פורת, הנמצאת בתכנית ההכשרה בחיפה, לקחה אחריות על המשימה וגייסה צוות של כ-8 צוערים שפנו למנהלי אגפי חינוך ברשויות מגוונות. יחד איתם סקרו את אופני ההתמודדות ואת הפתרונות שהם יצרו בגזרתם. כלל הראיונות רוכזו והועברו לאגף מו"פ של משרד החינוך, שביצע על בסיסם סקירה ולמידה מעמיקה והפיצו עקרונות ושיטות להתמודדות עבור כלל אגפי החינוך ברשויות.

ענבל פורת,
צוערים לשלטון המקומי (חיפה)

bottom of page