top of page

ועדת מומחים

שישה מעמיתי ובוגרי "ממשק" במשרדי ממשלה שונים לקחו השנה חלק בתהליך לקידום מודל של עבודה מרחוק במגזר הציבורי. העמיתים קידמו חשיבה בין-משרדית ובין-תחומית בנושא באמצעות כינוסה של ועדת מומחים, בחסות האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה.

ועדת מומחים היא פלטפורמה משותפת בין-משרדית למענה לסוגיה ממוקדת ועדכנית, במטרה לעזור לרגולטור לקדם מדיניות סביבתית מבוססת מדע. תהליך זה הוא אחד מהפרויקטים שעמיתי ממשק מקדמים במסגרת שנת העמיתות שלהם במשרדים, וחשיבותו היא ביצירת שיתוף פעולה בין-מחזורי ובין-משרדי בין בוגרי התכנית מחד, ושיתוף פעולה בין האקדמיה, מכוני המחקר הממשלתיים, אנשי המקצוע במשרדי הממשלה וארגוני הסביבה מאידך.

דו"ח ועדת המומחים, שיצא בשנת 2020 הוא פרי יוזמה של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים ונציבות שירות המדינה. את התהליך הובילו עמיתי ובוגרי תוכנית ממשק - יישום מדע בממשל בשיתוף עם המנטורים שלהם בתכנית המגיעים ממשרדי הממשלה. בכתיבתו השתתפו ד"ר ניבי קסלר, ד"ר עדו קליין, ד"ר רעות ברגר טל וד"ר עדי לוי, בוגרי התכנית ורינת מרקוביץ', וד"ר דוד קלר עמיתים בתוכנית השנה, במשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה אשר מקדמים את הפרויקט גם השנה

הדו"ח המליץ למעסיקים במגזר הציבורי והפרטי, לאמץ את מודל העבודה מרחוק, ובכך לסייע בהפחתת הנסועה בישראל, וע"י כך - להביא לצמצום בעומסי התנועה, בפליטות מזהמים וגזי חממה ובזיהום רעש, בתאונות דרכים, ובבלאי לתשתיות, וכמובן בהפחתת הגודש בכבישים. המודל, יאפשר לייצר שינוי בהרגלי הנסיעה בישראל: במקום לנסוע לאזורי תעסוקה מרכזיים, בשעות שיא העומס, עבודה מרחוק מאפשרת לעובדים להישאר בבית או לצאת אל חללי עבודה שכונתיים או אף להרחיק מעט יותר אל מרכזי תעסוקה אזוריים, וכך להימנע כליל משימוש בתחבורה או לנסוע למרחק קצר בהרבה מאשר במצב הנוכחי.

בזמן שבמגזר הפרטי ובמיוחד בענף ההייטק ישנה מגמת עלייה בשיעור העבודה מרחוק, במגזר הציבורי היא כמעט ואינה מתאפשרת, בין היתר בשל הסכמי עבודה בשירות הציבורי שכוללים שעות נוכחות שמצריכות נסיעה בשעות השיא בכבישים, ומעודדים את העובדים לעשות זאת באמצעות רכבים פרטיים.

ציטוט.png
ציטוט.png
קידום מודל 'עבודה מרחוק' בשיתוף פעולה בין משרדי הממשלה ובין מחזורי תכנית ממשק

ד"ר עדו קליין היה עמית ממשק במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים, לצד שי קדם, ראש אגף בכיר תכנון תחבורתי.

 במסגרת תכנית ממשק עסק עדו במשרד התחבורה בשלושה תחומים:

טיוב תהליכי איסוף מידע תחבורתי, תיאום בין צוותי המודלים התחבורתיים בישראל  וריכוז הנחיות לתכנון מוטה תחבורה ציבורית.

"אני עוסק בתחום התחבורה מזה 5 שנים. בעבודת הדוקטורט חקרתי מנגנונים הבוחנים קבלת החלטות קולקטיבית (דרך אפליקציות ניווט) המשנה את מצב הגודש בכביש. הצטרפתי לתכנית ממשק מתוך תקווה לייצר קבלת החלטות מבוססת מידע במגזר הציבורי בישראל. ועדת המומחים שבה לקחנו חלק, בחנה את נושא העבודה מרחוק, מתוך תקווה שנושא זה יוכל להשפיע על מצב התחבורה בישראל, ובנוסף להוות כלי המסייע לצמיחה הכלכלית בישראל.

בעתיד אני מקווה להתעסק בנושאים הקשורים להטמעת מערכות תכנון תחבורתי לרכב האוטונומי, מהכיוון של קבלת החלטות קולקטיבית יומית, ולפתח מנגנונים שיווסתו את הביקושים לתחבורה בצורה יעילה והוגנת".

כיום משמש ד"ר קליין כיועץ למשרד התחבורה בתחומי איסוף המידע והמודלים התחבורתיים.

עידו קליין.jpg

ד"ר עדו קליין

מחזור ח'

2018-2019

רינת מרקוביץ'

מחזור ט'
2019-2020

רינת מרקוביץ' היא עמיתת ממשק במשרד האוצר לצד קובי בר נתן, הממונה על השכר והסכמי עבודה, ולצד מחמוד רחמאן, סגן בכיר לממונה על השכר ואחראי לענייני תכנון ואסטרטגיה.

"לתכנית "ממשק" הגעתי מתוך רצון לקדם יישום מדיניות ציבורית שהינה מבוססת נתונים ונשענת על מתודולוגיה מדעית.

אני מאמינה שהשימוש במתודולוגיה וכלים אמפיריים מאפשר לטייב את תהליך קבלת ההחלטות בממשלה ובכך משפר את השירות שניתן לאזרח. אני שואפת ליישם תובנות התנהגותיות כדי לעצב מדיניות רצויה ולקדם את הטיפול בסוגיות בוערות כגון הגברת ייצוגן של אוכלוסיות שונות בתעסוקה איכותית במשק וקידום השימוש בתחבורה ציבורית."

רינת מרקוביץ.jpg
עדי לוי.jpg

ד"ר עדי לוי היה עמית ממשק באגף לדיג וחקלאות מים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, שם שימש יועץ מדעי לניר פרוימן, ראש אגף הדיג. כיום עדי הוא המנהל המדעי של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה וראש החטיבה לסביבה וקיימות במכללה האקדמית אחוה.

"מאמין שיישום מושכל של עקרונות הקיימות יאפשר לצמצם את ההשפעות הסביבתיות של אוכלוסיית העולם כיום ויותיר לדורות הבאים סיכוי ליהנות ממשאבי הטבע והסביבה וממערכות אקולוגיות בריאות. שינוי האקלים הוא האתגר הסביבתי הגדול ביותר שעומד לפנינו ועלינו לשנות מגוון רבדים של חיינו על מנת לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית של כל אחד ואחת מאיתנו, ולמנוע אסון גלובלי בסוף המאה ה-21.

לשם כך, אמשיך לתמוך  בעבודתי בקבלת החלטות המתבססת על ידע מדעי עדכני, ולהנגיש את תחום מדעי הסביבה והאקולוגיה לקהל הרחב, על מנת לייצר זרם מידע נגיש, אמין ובדוק מדעית לציבור".

ד"ר עדי לוי

מחזור ה'
2015-2016

ד"ר ניבי קסלר

מחזור ח'
2018-2019

ניבי.png

ד"ר ניבי קסלר היתה עמיתת ממשק במשרד להגנת הסביבה לצד אמיר זלצברג, ראש אגף תחבורה. מגיעה מתחום הביוגאוכימיה הסביבתית, באוניברסיטה העברית.

במסגרת הפעילות עסקתי במגוון פרויקטים, שמטרתם הקטנת הנזק הסביבתי והבריאותי של תחבורה בנושאים הבאים: נמלים וספנות, צמצום הנסועה ברכב פרטי, אסדרת שימוש בדלקים וטיוב של ניטור זיהום אוויר תחבורתי בערים.

ד"ר קסלר מתחילה בימים אלו לעבוד ברשות המים, כמרכזת שיקום זיהומי דלקים של מי תהום.

ד"ר רעות ברגר טל היתה עמיתת ממשק באגף תכנון בכיר במשרד הבינוי והשיכון לצד האדריכלית הראשית, ורד סולומון ממן.

כעמיתת ממשק, עסקה רעות במשרד הבינוי והשיכון בתחומים הבאים: פתיחת מאגר העסקה לאקולוגים, יום עיון בנושא קשר אדם לטבע, כתיבת הנחיות תכנוניות למיגור מחלת הלשמניה וקידום מחקר על איכות התכנון של שצ"פים עירוניים.

"אני אוהבת טבע ואנשים ומאמינה בכוחו של המדע בקידום מדיניות סביבתית וחברתית. 

השלב הבא מבחינתי הוא להשתלב במקצועות התכנון על מנת לקדם פיתוח בר קיימא תוך הטמעת עקרונות אקולוגים וסביבתיים בתכנון עירוני."

רעות ברגר טל.jpg

ד"ר רעות ברגר

טל

מחזור ח'

2018-2019

ד"ר דוד קלר הוא עמית ממשק בנציבות שירות המדינה במשרד ראש הממשלה לצד ד״ר איריס נחמיה, ראש אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות.

״בעבודת הממשלה מצטברים אינסוף נתונים, ונכון להיום נעשה בהם שימוש חלקי ומוגבל בלבד. לא אחת, החלטות מתקבלות בלי להתחשב בנתונים, וזאת למרות שהם נמצאים בהישג יד. החלטות המתקבלות תוך גיבוי בנתונים הן יעילות יותר, אבל בכל זאת השימוש בנתונים מוגבל יחסית, בעיקר בשל מחסור בכלים ובהון אנושי מתאים בממשלה לעבודת נתונים מתקדמת.

בשנתי כעמית ממשק חשוב לי לפתח תשתית למחקר מבוסס-נתונים, במטרה לשפר את ניהול ההון האנושי בשירות המדינה, לסייע בהתאמתו לצרכי שוק העבודה המשתנה, ולקדם העסקה גמישה ועבודה מרחוק״.

דר-דוד-קלר.jpg

ד"ר דוד
קלר

מחזור ט'
2019-2020

bottom of page