top of page

 קהילה עובדת

במהלך מחזור ב' של תוכנית רואים רחו"ק, חברו לצוות אחד דר' גבריאלה היילברון, מאשי סנדרוביץ' ושרית בושביץ מהביטוח הלאומי, מיכל אבס ורעות לוגסי ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, עופר כהן מקבוצת 'שכולו טוב' ושיפא אלהוזייל סאנע מהמועצה המקומית לקיה. יחד יזמו והפעילו את מיזם 'קהילה עובדת'.

המיזם יצא לפועל הודות לשיתוף פעולה פורה בין המשתתפים, המגיעים כולם משדה הרווחה והשירותים החברתיים,
אך מארגונים ומגזרים שונים. כל אחד.ת  מביא איתו ניסיון מקצועי, נכסי ידע וכיווני ראיה מגוונים. התוכנית יצרה את המרחב בו יכלו חברי הצוות ליצור מיזם משותף משמעותי וקרקע פוריה למיזמים נוספים.

האתגר: העלאת אחוזי התעסוקה של אנשים עם מוגבלות וצעירים בסיכון, שזוהו אצלם חסמים תעסוקתיים מורכבים בהשתלבות בעבודה.

רקע: בקרב משרדי הממשלה העוסקים בסיוע בהשמה לאוכלוסיות עם חסמים תעסוקתיים נמצא, כי קיימת נשירה במהלך שלב חיפוש העבודה ולעתים גם במהלך השבועות הראשונים לעבודתם. לא אחת, נעשים מספר ניסיונות לסיוע בהשתלבות בעבודה ואלו, ברב המקרים, לא צולחים. מדובר באוכלוסייה הזקוקה לליווי מקצועי ולתמיכה פרקטית ורגשית אינטנסיבית, בשלבי ההכנה ובמשך לפחות ששת החודשים הראשונים לעבודתם כדי להצליח להשתלב בעולם העבודה ולנהל חיים עצמאיים.

הפתרון: מודל 'קהילה עובדת' מציג תוכנית ייחודית באזור גיאוגרפי מוגדר ומצומצם (כגון: קניון/מרכז מסחרי, רחוב מרכזי מסחרי, אזור תעשייה, וכו'), בה שותפים מקבלי שירות, מעסיקים ואנשי מקצוע. לכל קהילה ממונה רכז שהוכשר לתפקיד זה ואשר עובד במתחם, ותפקידו לבנות את הקהילה, לגייס מעסיקים ממגוון תחומים ומגזרים, ליצור את הקשר עם הגופים המפנים ולקלוט את מקבלי השירות לתוך הקהילה באופן פרטני ועל פי צרכיהם הייחודיים. כוחה של הקהילה טמון בתחושת השייכות, השותפות והקשר שבין חברי הקהילה המייצרים שלם הגדול מסך חלקיו.

קהילה ראשונה פועלת מזה מספר חודשים בירושלים, ובמהלך החודש הנוכחי נפתחה קהילה נוספת בחדרה והחלה חשיבה על הפעלת קהילה בקרב האוכלוסייה הערבית בצפון הארץ.

עד כה הופנו לתוכנית אנשים עם מוגבלות ממשרד הרווחה וממשרד הבריאות (במסגרת סל שיקום). לאחרונה אושרה תכנית זו גם כפיילוט באגף השיקום בביטוח הלאומי באזור ירושלים, ובימים אלו החלו באיתור מועמדים מתאימים.

צעירים בסיכון טרם שולבו בתוכנית ויש ניסיון למצוא את הדרך לשלבם.

ציטוט.png
ציטוט.png
עופר.jpg

עופר כהן

מנכ"ל קבוצת שכולו טוב

בחרתי להקדיש את זמני לפיתוח ולהקמה של מיזמים חברתיים שמטרתם וחזונם, לשלב אנשים עם מוגבלות בחברה, הן מבחינה חברתית והן מבחינה תעסוקתית. אני חושב שלמרות השינוי הגדול שאנו רואים בשנים האחרונות, הן מבחינת שוק העבודה הטבעי והן מבחינת המודעות ההולכת וגדלה, עדיין ישנה עבודה רבה לפנינו.

השנה הקרובה עומדת בסימן פיתוח פעילותה של קבוצת שכולו טוב בקרב מקבלי שירות ממשרד הרווחה, העבודה והשירותים החברתיים.

ממונה מחוזית, מחוז מרכז, תחום אכיפה והסדרה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.

בעלת ניסיון רב בהקמת פרוייקטים חברתיים בעיקר בתחום של נוער בסיכון ונוער עובר חוק במטרה להקנות לבני נוער אלו מיומנויות וכלים לקרא חיים בוגרים ללא תלות במוסדות המדינה. כיום עוסקת בתחום של אכיפה והסדרה של חוקי העבודה באזור המרכז.

"אני מאמינה כי שמירה קפדנית על חוקי העבודה במדינת ישראל מהווה את הבסיס לחברה שוויונית והוגנת יותר ובהכרח תצמצם את הפערים החברתיים ההולכים ומתרחבים בישראל".

מיכל אבס

מיכל .jpg
שרית .jpg

שרית בושביץ

סגנית מנהלת אגף השיקום במוסד לביטוח לאומי.

עובדת סוציאלית בתחום שיקום תעסוקתי של אנשים עם מוגבלות, אלמנות/ים וטיפול באנשים ומשפחות שכולות שנפגעו בפיגועי טרור.

מדריכה ומנחה צוותים לפיתוח מודלים שיקומיים-תעסוקתיים ואת צוות המפקחות הארציות.

עוסקת בהכנת תכניות עבודה אגפיות, כתיבת מכרזים לקבלת שירותים בתחום השיקום התעסוקתי, שינויי חקיקה, הכנת תדריך והנחיות לעובדי האגף.

"אני מאמינה כי החברה צריכה ויכולה להכיל את כל האנשים על גווניהם הרבים ומכאן פועלת לשינוי מדיניות ולעשייה בתחום תעסוקת אנשים עם מוגבלות".

גבי .jpg

ד"ר גבריאלה היילברטון

מנהלת אגף מחקרי גמלאות במינהל המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי.

עוסקת במחקרי גמלאות בנושאים של זקנה, שאירים, הבטחת הכנסה וגמלאות נוספות. מובילה מחקר על מיצוי זכויות של משפחות מעוטות הכנסה, ומעורבת בתכנון החקיקה העתידית בתחומים אלה. 

עבודתה כוללת שיתופי פעולה עם משרדי ממשלה, גורמים ציבוריים ואקדמיה.

בעבר נמנתה עם צוות ג'וינט-מכון ברוקדייל ועסקה במחקרי הערכה ויישום תכניות במערכות ציבוריות, תוך יצירת שינוי ארגוני בנושא איכות הטיפול במוסדות בפיקוח משרד הרווחה ומשרד הבריאות.

מרצה בנושאי משפחה וגרונטולוגיה.

רעות .jpg

רעות לוגסי

קצינת מבחן מחוזית בשרות המבחן לנוער (מחוז דרום), משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.

בעלת מומחיות בעבודה סוציאלית בתחום תקון ועבודה עם קטינים עוברי חוק. בעלת ניסיון רב בהנחיית קבוצות לנוער עובר חוק ובהדרכת עובדים על עבודה קבוצתית.

"אני מאמינה מאוד בטיפול סמכותי עבור נוער עובר חוק ובשיקום קטינים עוברי חוק, תוך שימוש בפרקטיקות של סמכות. במערכות מורכבות, כמו השרות הציבורי, השינויים צומחים מהשטח ולכן אני עסוקה בפיתוח יוזמות, עשייה חדשנית וחשיבה מחוץ לקופסא. המציאות מוכיחה שאם את מאמינה ופועלת בשותפות, הדלתות נפתחות".   

מאשי סנדרוביץ

77cfc0f0-73a0-484d-9121-795f868f9614.jpg

מנהלת מחלקת שיקום בסניף ביטוח לאומי בירושלים.

מובילה צוות של שלושים עובדות ועובדים מסורים האמונים על ליווי תהליכי שיקום מקצועי ומציאת פתרונות תעסוקה לאנשים עם מוגבלויות.

פועלת לקידום שותפויות עם גורמים בקהילה ומאמינה שיש מקום לכולם.

"בן אדם עלה למעלה עלה, כי כוח עז לך, יש לך כנפי רוח כנפי נשרים אבירים ( הרב קוק).

"הניסיון מלמד אותי עד כמה יש עוד מה ללמוד מאנשים ועל כך, שיש להאמין בכוחותיהם, שכן הם בד"כ יודעים מה נכון וטוב עבורם".

שיפא.jpg

שיפא אלהוזייל אלסאנע

מאז שנת 1996 מנהלת את שירותי הרווחה במועצה המקומית, לקייה.

"למדתי עבודה סוציאלית כדי להיות חלק מתהליך השינוי שהחברה שלי עוברת. הייתי הבדואית הראשונה שנכנסה לשערי האקדמיה. משינוי זה נוצרו משברים חברתיים וכלכליים שהשפיעו על חיי הקהילה וגרמו לחוסר איזון בתוך המשפחה, הקהילה וגם בחיי הפרט. השינוי הדרסטי שחל במעמד האישה הבדואית הביא להתפתחות החברה ולהתקדמותה, אך במקביל גרם להרבה משברים שחייבו התערבות אנשי מקצוע וסוכני שינוי בעיקר מתחום הרווחה, שסייעו לנשים רבות לצאת ממעגל המצוקה.

בתוכנית להתערבות פרטנית או קהילתית יש להבין לעומק את הקודים התרבותיים של האוכלוסייה ולהתחבר למקום שבו נמצאת הקהילה. אני רואה רחוק והשמיים הם הגבול!"

bottom of page