שיחה עם תמר שני
נשואה + 3 | גרה במודיעין
בוגרת תכנית העתודה לסגל הבכיר בשירות המדינה במדרשה הלאומית למנהיגות, ממשל וניהול
ספרי קצת על תפקידך במשרד הבריאות
אני מנהלת את אגף הדרכה ופיתוח במשרד הבריאות, שנולד מאיחוד של תחום פיתוח ההדרכה עם מרכז ההדרכה שהוא הזרוע הביצועי-תפעולי. האגף הוא יחידת מטה של המשרד ואנחנו אחראים על מספר נושאים. ראשית, האגף אמון על איתור פערי ידע ומיומנויות בכלל מערכת הבריאות, ויצירת פתרונות לצמצום הפערים. הפתרונות שאנחנו מציעים יכולים להינתן על ידי האגף עצמו, או בשיתוף עם גופים חיצוניים שאנחנו עובדים איתם. הנושא השני באחריות האגף הוא מקצוע ההדרכה בפיתוח המקצועי במערכת הבריאות. לבסוף, אנחנו גם מלווים יישום של תכניות אסטרטגיות במשרד בהיבט של שינויים ארגוניים. כל מנהל שמוביל יעד מרכזי של המשרד בתכנית האסטרטגית מקבל סיוע וליווי לתהליכים שמצריכים התייחסות ארגונית. אנחנו עוזרים להם להבין את המשמעויות הארגוניות של תהליכים שהם מבקשים להוביל ולגבש פתרונות. הייתי אומרת שמה שמאפיין את האגף שלנו זה פעילות רוחב – מכיוון שמשרד הבריאות אמון על מערכת רחבה ומורכבת,
אנחנו נותנים שירות לכלל האוכלוסייה במערכת. מצד אחד זה מרתק כי אנחנו רואים מערכת שלמה ומגוונת. מצד שני זה גם האתגר הכי גדול שלנו, כי הפעילות שלנו צריכה לתת מענה לגיוון הזה.
באיזה פרויקט את מאד גאה שלקחת חלק?
אני מאד גאה בהקמת תחום פיתוח המנהלים במערכת הבריאות. האגף יצר ריבוד לדרגים הניהוליים שזה משימה מורכבת מאד במערכת רחבה כל כך עם ריבוי גופים. בנוסף, פיתחנו תפיסה להכשרת מנהלים במערכת הבריאות. פרויקט נוסף שאני מאד גאה בו זה יצירת מערך של הכשרות ניהול לרופאים בתפקידים ניהוליים. הבנו שיש פער בכלים הניהוליים של רופאים, מכיוון שהרבה רופאים מגיעים לתפקידים ניהוליים כאשר המיקוד שלהם לאורך השנים היה ההתמקצעות הרפואית ולא הניהולית. הלכנו ללמוד מודלים בעולם, ראיינו מנהלים בבתי חולים בארץ, אפיינו איזה תפקידים דורשים כישורים ניהוליים, ובנינו מערך להקנות לרופאים כישורים ניהוליים. אחת התובנות של תהליך הלמידה הייתה שגם הדרגים מתחת למנהלי מחלקות צריכים פיתוח כישורים ניהוליים בהתאם לצרכי התפקיד שלהם. בתפיסה שלנו ככה גם בונים עתודה – קודם כל צריך לחשוף את הרופאים להיבטים של ניהול שהם צריכים בתפקיד, ובנוסף זה מאפשר לזהות את הפוטנציאל של מנהלים שיכולים להתפתח גם לתפקידים בכירים יותר. יכול להיות שמתוך חשיפה והתנסות בניהול במחלקה, הרופא ייבחר ללכת להתמחות במינהל רפואי.
למה בעצם בחרת לעבוד בשירות הציבורי?
אני צמחתי בתוך משרד הבריאות, וזה מקום מעולה לגדול בו. התחלתי בשירות המדינה בתחום של פיתוח
הדרכה במשרד הבריאות, ומשם עברתי מספר תפקידים בתחום עד שהגעתי לתפקיד הנוכחי. אני civil servant
בנשמתי, זה הייעוד שלי. העבודה הזו נותנת הרבה מאד משמעות, במיוחד בעולם של הבריאות.
יש הרבה סיפוק לדעת שאני קמה בבוקר ועושה משהו כדי לתרום לבריאות של אזרחי מדינת ישראל.
למה בחרת ללכת לתכנית העתודה לסגל הבכיר בשירות המדינה של המדרשה הלאומית למנהיגות?
בתפקיד שלי, הייתי מאד מעורבת ברפורמה בניהול ההון האנושי. משרד הבריאות היה אחד המשרדים הגדולים
שנכנס לרפורמה ואני השתלבתי במהלכים שקודמו במשרד. בנוסף, גם הובלתי צוות במסגרת פרויקט
"עץ הדעת" של נציבות שירות המדינה בנושא ניהול כמקצוע. אז כך שבעצם הכרתי את הנושא של הקמת
המדרשה וגם את המהלך של עתודות לישראל. ידעתי שכשהמדרשה תוקם אני ארצה להגיע כדי לרכוש עוד
כלים ניהוליים ולאפשר לעצמי להגדיל את מוטת ההשפעה של בשירות המדינה.
מה הדבר הכי משמעותי שקיבלת מהמדרשה?
אני הלכתי למדרשה כדי להכין את עצמי לתפקיד הבא. החוויה שלי במדרשה הייתה מאד מוצלחת ואני מרגישה שממש ניתנה לי הזדמנות ללמוד ולהתפתח. אני בטוחה ב-100% שהמדרשה נתנה לי את הכלים שאני צריכה כדי למלא תפקיד בסגל הבכיר המוביל בשירות המדינה. קיבלתי ראיה רחבה על שירות המדינה, הבנה של שותפויות במגזר הציבורי, רכשתי והתנסיתי בעוד כלי ניהול. זה היה ממש בית ספר, וכמעט כל מה שעשינו או למדנו במדרשה, יכולתי כבר לממש בתפקיד הנוכחי שלי. כבר השתמשתי בהמון כלים שקיבלתי במדרשה. למעשה, אחרי כל יום במדרשה יצאתי עם דף עם רשימה של תובנות ליישם בעבודה בהמשך למה שלמדנו.
מה מבחינתך המשמעות של המהלך של עתודות לישראל?
בסופו של דבר מה זה בניית עתודה? זו פעולה שנועדה לוודא שכשיש צורך לאייש תפקיד חשוב ומשפיע במערכת הציבורית, יהיה מלאי של אנשים מתאימים לבחור מהם. בזווית של מערכת הבריאות, אני חושבת שיש הפוטנציאל מאד גבוה לייצר רשת של מנהלים שיגיעו יותר מוכנים לתפקידים בכירים. עוד דבר משמעותי מאד מבחינתי, זה הנושא של ניהול של מערכת ציבורית באמצעות וועד מנהל שבו יש נציגים של כלל המערכת.
מה לדעתך התכונה הכי חשובה למשרת ציבור?
אני מאמינה שמשרת ציבור צריך קודם כל להאמין בזכות של אזרח לקבל את הטוב ביותר ולעשות הכול כדי שזה יתממש. למשל, אני מנהלת תקציב גדול, ואני תמיד מדגישה לעצמי ולעובדים שלי שאנחנו צריכים להיות הכי שקולים ומאוזנים בשימוש בתקציב הזה. אנחנו מנהלים משאבים שמשפיעים על החיים של אנשים ואנחנו צריכים לנהל את זה ביראת קודש. לצד האחריות הגדולה, זה גם מה שנותן את הסיפוק האדיר בעבודה הזו – הידיעה שאתה משפיע על אנשים. יום אחד לא השתעממתי במשרד הבריאות. אני גם רואה את זה באנשים שעובדים אצלי באגף – זה מה שמשותף לנו, הרצון לעשות טוב לחברה ולאנשים.